Hvor stor afstand tilbagelægger professionelle fodboldspillere i løbet af en sæson?

Fodbold er i løbende udvikling. Teknologien har gjort sit indtog på træningsmetoderne, og det betyder, at moderne spillere bliver formede og udviklede, så de passer til fodboldens forskellige krav.

Der er meget at tage hensyn til, og økonomien spiller en enorm rolle, for den enkelte klub skal have penge til spillere, til udvikling og til lønninger til administration. Pengene kommer fra sponsorer, gevinst fra placeringer i nationale og internationale turneringer, fra entréindtægter og fra samarbejder med diverse spilfirmaer, der ofte er trøjesponsorer for klubber i moderne fodbold.

Målinger kan forhindre skader

I de fleste professionelle topklubber har spillerne en GPS-tracker på, når de spiller, så trænere, assistenter og klubbens data-medarbejdere kan se, hvordan spillerne præsterer i løbet af træning og kamp.

Det giver målinger, der i kampene kan hjælpe med at vurdere, om spillerne er fysisk udmattede, eller om de måske er på vej til en skade. På den måde hjælper de mange fysiske målinger med at forhindre skader, der kan koste langvarige fravær fra fodboldbanen.

Det er dog ikke kun for at forhindre skader, at det er relevant at arbejde med, hvor man kan forbedre den enkelte spillers præstationer. Fodbold er et hurtigt og krævende spil med stor fysisk kontakt og store fysiske krav til den enkelte spiller, så alle på banen skal være i stand til at yde deres absolut bedste, hvis man som hold vil være bedst til fodbold.

Målrettet træning hjælper spillerne

Man bliver god til det, man øver sig på, siger man. Derfor består meget fodboldtræning da også af fodbold, men det kan være nødvendigt at lave aktiviteter, der specifikt udvikler for eksempel kroppens evne til at arbejde med meget høj intensitet i korte perioder.

Det kan enten være med intervalspil i fodbold eller ved træning uden bold, der er designet til at udvikle evnen til at arbejde med høj puls og komme sig hurtigt igen. Der er mange måder at træne højintens udholdenhedstræning på, så det gælder bare om at vælge det rette program.

Og her er de mange målinger igen en vigtig del af hverdagen, for der er forskel på, hvad man har brug for, når man spiller fodbold. Målmanden bevæger sig på en anden måde end angriberne, mens midtbanespillere typisk bevæger sig på en helt tredje måde.

Hvor stor afstand tilbagelægger spillere i løbet af en sæson?

Det er svært at sætte et helt præcist tal på, hvor langt en fodboldspiller løber på en sæson. Det varierer fra spiller til spiller på holdet. Og det afhænger også af, hvilken liga man spiller i, og om ens hold for eksempel spiller mange kampe i forskellige pokalturneringer.

Udviklingen i fodbold betyder flere højintense løb nær topfart, men det betyder også øgede krav til den distance, spillerne løber på de 90 minutter, en kamp varer. Spillere løber typisk mellem 10 og 12 kilometer i løbet af en kamp afhængigt af, hvilken rolle de har på det enkelte hold. 

For regnestykkets skyld siger vi, at en spiller løber 10 kilometer per kamp. Det bliver i løbet af en sæson med 35-40 kampe til 350-400 kilometer. Lægger vi pokalturnering, testkampe og måske europæiske kampe og landskampe til, lander vi på 55-60 kampe per sæson, og så løber man 550-600 kilometer.

Det er dog kun den samlede distance i kamp, for der er mindst lige så mange kilometer i den daglige træning, og det er en af de mange grunde til, at fodboldspillere skal måle, justere og optimere deres træning, kost, søvn og meget andet i løbet af deres karriere.

Selv med de mange målinger afhænger det alt sammen af det individuelle menneske, som du kan se ved de mange forskellige træningsprogrammer, der eksisterer. De bedste af dem kan justeres, så de passer til netop din type.

Kost- og Træningsapp?
Download GRATIS

Målsætning, kostplan og træningsprogrammer

GRATIS skræddersyet
Kost- og Træningsplan?

Plan klar på få sekunder. Prøv det helt gratis.