Det at træne kan være meget forskelligt fra person til person. Nogen løber ture og andre træner i fitness center. Flere og flere går op i træning, og mange kombinerer både kost og træning i deres hverdag. Der kan også være mange grunde til at træne. Nogen træner for at blive stærkere, andre for at se godt ud og få drømmekroppen. Flere og flere mennesker træner fordi de ved det er godt for deres mentale helbred. Vi ved at træning giver mentalt overskud, og menneskets krop og psyke har godt af motion.
Motion som værn mod psykiske problemer
Forskning viser at den mest effektive behandling af mange psykiske lidelser er træning. Der skal ikke meget til. Faktisk viser undersøgelserne, at du bare skal få pulsen op 2 gange om ugen i minimum 20 min., så har du den gavnlige effekt. Vi ved at motion er den mest effektive metode til at forebygge og behandle mange psykiske udfordringer.
Træning og mentale problemer
For nogle bliver træning en besættelse. Den fylder alt i hverdag og weekend og ikke mindst på det mentale plan. Især personer som har træning som deres levevej er nød til at fokusere særligt meget. Selvom træning og motion samt sund mad er en kilde til større velvære, længere levetid, færre sygdomme mv., så kan det blive for meget. Hvis træning fylder alt i ugens løb og alle tanker kredser om motion og kost, kan det blive et problem. Hvis du tænker på mad og træning hele tiden, og siger nej til socialt samvær og livets mange tilbud hele tiden, kan du blive påvirket mentalt i en negativ retning.
Balance mellem nydelse og træning
Vi mennesker har brug for både at træne og nyde, for at føle glæde i livet. Overtræning og stramme kostplaner man aldrig afviger fra, for at få sin yndlingskage fra bageren eller en bytur med vennerne, eller en fantastisk restaurantoplevelse, kan gøre dig trist. Hvis du bliver for optaget af at sætte mål for dig selv, som konstant tvinger dit til at undertrykke dine naturlige behov som fx hvile, søvn, god mad mv., så er du i risiko for at udvikle symptomer på angst, stress og depression. Husk derfor at give plads til social kontakt, og nydelse samt hvile. Det er en god idé, at øve sig i at mærke sin krops signaler, og give plads til behov samt følelser.
Få hjælp hvis du er bekymret
Det kan være svært at vurdere om du har behov for hjælp til at finde balancen, når det kommer til træning. Det kan være en idé, at tale med en professionel sparringspartner, hvis du føler dig nedtrykt, trist, får vredesudbrud ofte eller kan mærke dit humør er negativt. Der kan være flere tegn, du skal holde øje med: dårlig søvn, tendens til at bryde sammen, humørsvingninger, dårlig søvn, fordøjelsesproblemer, eller hvis dine nærmeste fortæller dig, at de er bekymrede for dig.
En psykologsamtale kan altid være en god idé – som at tage sin bil til service – få tjekket om du er okay, eller om du skal have hjælp til at finde balancen. En psykolog er ekspert i menneskelig psyke og adfærd, og kan hjælpe dig med at passe på dig selv, samtidig med at du når dine mål.