5 ting om kreatin
De vigtigste ting, som du SKAL vide

kreatin - 5 ting du skal vide

Kreatin er efterhånden et meget velanderkendt supplement, men virker det overhovedet? Hvad er det vi indtager? Dette snakker vi nærmere om, og kommer ind på aspeker som bivirkninger, hvornår man skal indtage mm.

1. Hvad er Kreatin?

Kreatin findes naturligt i vores krop og ophobes primært i muskelcellerne – faktisk omkring 95 procent. Det hjælper musklerne med, at producere energi under f.eks. styrketræning. Vi ser derfor at dette supplement er populært hos mange atleter og ikke mindst dig – der træner et par gange om ugen.

2. Hvordan virker Kreatin?

Når du indtager det igennem ex. pulverform opløst i vand, forøger du de såkaldte fosfor-kreatin depoter. Disse depoter når de øges, gavner det molekyle kaldet ATP. Dette molekyle indeholder en stor mængde energi. Denne energi er altså den positive effekt af kosttilskudet, som gør du lige kan tage ”den ekstra repetition”, hvorfor du får større muskler. Kort og kontant, dine celler styrkes og din styrke forøges. Men det forbedrer faktisk også din hjerne og forbygger mod neaurologiske lidelser. Ønsker du alle disse fordele, ikke kun for dig selv men også for andre, så giv kreatin i gave til hende. 

3. Hvilke bivirkninger er der ved Kreatin?

Der vil som ved de fleste supplementer være bivirkninger. Disse er dog ikke af bekymring ved indtagelsen. De mest almindelige problemer ses i maven (hård afføring) og væske forsamling da kosttilskudet binder vand. Man anbefaler derfor at drikke rigeligt med væske. Yderligere har man diskuteret om der kan opstå nyre- leverproblemer, som dog afvises af de fleste eksperter. Overhold altid den anbefalede dosering – så burde der ikke være en grund til bekymring. God træning!

4. Hvornår og hvordan er det bedst at indtage det?

Som udgangspunkt skal man indtage det efter sin træning, dog kan dette være individuelt. Et god råd er at drikke det med juice, da kreatin har bedre virkning med hurtigt virkende kulhydrater (insulin niveau øges – det optages bedre). Dosering sker ved – opstartsfase ved 7 første dage (20 gram), herefter doserer man med 3-5 gram dagligt i 4-6 uger. Slutvis vil man holde en pause på 2-4 uger, for at kroppen kan komme tilbage til sit naturlige niveau og selv producere kreatin igen, for derved at starte på ny.

Kost- og Træningsapp?
Download GRATIS

Målsætning, kostplan og træningsprogrammer

GRATIS skræddersyet
Kost- og Træningsplan?

Plan klar på få sekunder. Prøv det helt gratis.